tirsdag 14. oktober 2008

Kulturkrasj (Den Store Reisen, episode 2)

I den store reisen får vi møte tre familier, familien Prøis, familien Berg og familien Alsos, jeg skal fokusere på de to siste. Familien Berg bor opprinnelig i Stjørdal og har blitt sendt til Namibia. Der bor de hos Himba- stammen som er bosatt nord i Namibia i et ørkenområde. I motsetning til hva Berg-familien er vant med, er det stor forskjell mellom menn og kvinner i Himba- stammen, det er for eksempel ikke normalt at kvinner og menn sitter i samme forsamling. Et annet punkt familien Berg reagerer sterkt på er at det ikke er lov for damene å vaske seg. I stedet for å vaske seg med vann bruker de planter og urter.

Familien Alsos bor hos Mentawaiene som holder til på Siberut, Indonesia. Der bor Mentawaiene veldig bortgjemt og isolert langs elvebredden. I likhet med reglementet til Himbaene får ikke kvinner og menn verken sitte sammen, i tillegg er det heller ikke lov for kvinner og menn og sove sammen heller i Mentawai- stammen. Blant Mentawaiene er det kvinnene som lager mat og som oftest mennene som bestemmer. Alsos familien blir tatt godt i mot av Mentawaiene, de lærer reglene fort og respekterer dem i og med at de ikke er hjemme i Norge lenger.

Berg- familien blir også tatt godt imot av Himbaene, men de er ikke like villige til å følge sovereglementet deres. Der må nemlig de voksne sove med høvdingparet og barna med de andre barna, men dette nekter Berg- familien og ender opp med å sove sammen ute. Himbaene føler etter hvert at Berg- familien ikke liker dem og tilkaller til møte. Der snakker Himbaene om hvor godt de tok i mot familien og hvor utakknemlige de synes familien har vært. De prøver å forklare reglene de lever etter i håp om at familien Berg vil forstå og respektere deres kultur. I stedet misforstår familien Berg helt hva stammen prøver å si. For eksempel får vi se Himbaene prøve å forklare at det ikke er lov å vaske seg, og om familien Berg bryter dette vil de bli slått. Da tror Berg- familien at stammen snakker om at de må ha på seg solkrem, og at det er veldig viktig. I stedet for å prøve å analysere kommunikasjonsituasjonen, fastslår familien at det er definitivt er solkrem det er snakk om.

I motsetning til familien Berg og Himbaene, greier familien Alsos seg mye bedre sammen med Mentawaiene. De forstår for eksempel sove- og spisereglene med en gang følger dem flittig. Som en gest tilbyr pappa Alsos seg å lage maten en av dagene. Han har med seg tørrfisk fra Lofoten og bestemmer seg for å lage Bacalao. Han forklarer hva han gjør og Mentawaiene lar han få komme til grytene tross at det er ulovlig for menn å lage mat i denne stammen. Gjennom den korte tiden familien Alsos har vært der har de allerede lært seg Mentawaienes ord for ”nam” og ”vondt”, og til deres store fortvilelse er det ordet ”vondt” de får høre når Mentawaiene får smake maten. De greier generelt å kommunisere svært godt ved hjelp av kroppslig og verbalt språk.

Jeg synes familien Alsos og Mentawaiene kommuniserer best. Jeg tror dette har noe med holdningen til familien Alsos ovenfor det å komme til en annen kultur og leve der. De er positive og innstilt på bli kjent med Mentawaiene, i motsetning til familien Berg som holder seg mest for seg selv. De respekterer også reglene Mentawaiene har, og følger dem uten å klage. Det er også bra at de byr smått på sin egen kultur med tørrfisk og nattviser før de skal sove.
At det er stor forskjell mellom den kulturen familiene er vant til og den de kommer til er sikkert og visst. Med kulturbakgrunnen begge parter har er det ikke rart at det kan være vanskelig å forstå hverandre. Ikke bare snakker de to forskjellige språk, men de kommer fra to fullstendig forskjellige verdensdeler. Mens nordmennene er vant til luksuriøse og fleksible kår, er stammene vant til mer primitive og tøffe kår. Det å gå fra Ikea- seng til stråmadrass er nok en stor overgang for familiene.

Dette bidrar altså til at kommunikasjonen kan feile. Som sagt tidligere greier blant annet ikke Berg- familien å respektere Himbaenes soveregler. De blånekter å følge reglene og vil helst sove sammen hele familien. For å løse dette problemet prøver familien Berg å forklare til Himbaene. Med to kulturfiltre så forskjellige kan slikt fort misforståes. Berg ser på det som en selvfølge at de skal få velge hvor de skal sove fordi det er det som vil vært normalt om de var på besøk i Norge. Mens Himbaene ser på det som en selvfølge at familien følger reglene de er født og oppvokst med nettopp fordi det er det som er normalt der. Når budskapet om å få sove sammen sendes fra Berg blir sendt gjennom Himbaenes kulturfilter, blir budskapet altså redusert og misforstått som disrespekt.

Alt i alt er poenget med serien hvordan to parter fra vidt forskjellige kulturer skal kunne klare å kommunisere. Etter at jeg hadde sett episoden av Den Store Reisen må jeg innrømme at jeg først ble overrasket over stammenes levekår og prinsipper. Der lever de i selvbygde hytter og spiser mat rett fra naturen nesten isolert fra all sivilisasjon, og dette gjør de frivillig. Selv om jeg rynket litt på nesa i starten, så forsto jeg mer og mer jo lenger jeg hadde sett hvorfor de hadde valgt akkurat denne levemåten. Jeg tror som i likhet med meg at de fleste andre folk som ser Den Store Reisen vil tenke noenlunde det samme som meg. Selv om det sikkert er noen der ute med fordommer tviler jeg på at det er flertallet. De har tatt et valg akkurat som du og jeg om hvordan akkurat de vil leve, og så lenge det gjør dem lykkelig skal ikke det være et problem.

1 kommentar:

Siri sa...

Salvador Dalis elefanter ser merkelige ut....