torsdag 28. mai 2009

Mannen som elsket Yngve

1. Filmen viser to typer ungdomsmiljøer, hvilke?

Filmen viser ungdomsmiljøene kalt ”soss” og ”freaks”

2. Hva kjennetegner de to ungdomsgruppene når det gjelder musikk, interesser og klær?

Når det kommer til ”soss” bruker de mer almennvennlige klær som f.eks er på mote og hører på popmusikk. Når det kommer til interesser er kanskje ikke politikk og band like populært blant ”soss” som blant ”freaks”.

”Freaks” går i klær som ikke er på mote og som kanskje kan virke utfordrene og provoserende for noen. De hører på alternativ musikk som The Cure og punk rock, og politikk og band er en sterk interesse. De er også opprørske og har en annerledes oppførsel enn hva som kanskje blir sett på ”riktig” og høvelig. De kan bli sett på som rebeller.


3. Ser du noen sammenhenger mellom oppførsel, klesstil, politiske holdninger og musikksmaken? Forklar.


Det er en sammenheng mellom miljøene på den måten at begge har en oppførsel, livsstil, musikk- og klessmak som sier noe om dem som person i forhold til politikk og hvilket miljø dem tilhører.


4. La du merke til hvordan Jarle kommuniserte med de forskjellige personene?


Med sine egne venner var Jarle mer vill, han bannet og gjorde og sa akkurat det han ville. Han oppførte seg som vennene sine, som ”freaks”.

Med Yngve oppførte Jarle seg mer rolig og emosjonell. Han oppførte seg mer åpent når det kom til det han følte som kanskje ville vært flaut med andre. Kanskje han var mer seg selv?

Med moren var han mer nøytral, han oppførte seg fint og bannet f.eks ikke. Det virket som om han på en måte tok litt ”vare” på henne.

Med faren oppførte Jarle seg litt likegyldig. Det virket ikke som om de hadde et spesielt nært bånd, og Jarle viste ikke noen følelser og var ikke like åpen mot faren som han var med moren.

5. Ser du likheter og forskjeller mellom ungdomsmiljøet på 80-tallet og i dag slik filmen framstiller det? Hva består likhetene og forskjellene i?

Ja, jeg ser likheter. Vi har fremdeles ungdomsmiljøene som er presentert i filmen, vi har ”soss” og vi har ”freaks”. ”Soss” er fremdeles de som interesserer seg mer for nyeste mote og siste poplåt mens ”freaks” er kanskje mer politisk engasjerte, opprørske, annerledes og kanskje ”ville” i levemåten. De hører gjerne på litt alternativ musikk som gjerne går under sjangeren rock. Det kan også kanskje kle seg annerledes enn majoriteten av dagens ungdom gjør.

Gruppetilhørighet:

For meg er det mye som er viktig når det kommer til å velge gruppetilhørighet. Man burde først og fremst velge venner ut i fra om man trives og om man liker personen, men helheten er også viktig. Om det er store motsetninger når det kommer til meninger, klesstil, livsstil, osv., kan det fort bli vanskelig å være med en person som synes og mener det stikk motsatte av deg.

Om man f.eks misliker en religion sterkt og personen tilhører akkurat den religionen er kanskje ikke den personen den du vil være mest rundt. Det er litt synd at sånt kan spille en rolle, men det er dessverre sant for noen.

For meg spiller altså alle faktorer en rolle, men at detaljer som at du misliker rosa og vennen din bruker fargen på klærne ikke er like viktige som f.eks syn på livet og livsstil er.

Ingen kommentarer: